Aanpak Cholera 1820

Over de maatregelen tegen cholera in 1820 lijkt maar weinig te vinden. Persoonlijk denk ik dat de geneeskundigen van toen de symptomen probeerde aan te pakken zoals diarree, misselijkheid, braken, ... enz. Dokters en medici wisten immers niet van waar de ziekte afkomstig was, waardoor ze geen werkende middelen konden voorschrijven. In 1832 gaf men enkele voorschriften, maar men wist niet of deze werkten. Het lijkt een beetje op de situatie die we nu zien met Corona, we hebben nog geen vaccin of geneesmiddel, dus we kunnen niks doen behalve ons isoleren van anderen.

Maatregelen?

Cholera dissemination across the Indian subcontinent 1817-1818
(
עלועל, 2015)
Zes van de voorlopig zeven uitbraken van cholera zijn gestart in India, omdat de ziekte hier uitbrak is het ook meestal het meest getroffen land. Tussen 1817 en de Eerste Wereldoorlog stierven minstens 38 miljoen Indiërs aan de ziekte. Doordat er in India geen of bijna geen gezondheidszorg is, stierven meer mensen aan de ziekte. 

Toen de ziekte zich sneller verspreidde tijdens de tweede cholera-uitbraak zaten de overheden en medici met de handen in het haar. Niemand wist door wat de ziekte werd veroorzaakt, dus konden ze ook geen gepast medicijn of een aangepaste remedie voorschrijven. Een arts uit Utrecht gaf het advies om niet in contact te komen met cholerapatiënten, wanneer dit onvermijdelijk was moest je nieuwe kleren aantrekken, je wassen met azijn en water, je mond spoelen, een glas rode wijn drinken en met een pijp of sigaar in de buitenlucht gaan wandelen. Over deze adviezen kan je natuurlijk heel kritisch zijn, want moest een dokter dit nu voorschrijven, dan wordt deze als "gek" bestempeld. In die tijd wist men nog niet beter, waardoor "de kwakzalvers" hun gang konden gaan. Artsen raadden aan om geen pruimen, komkommer, meloen en garnalen te eten. Geen van de vorige middelen hielp.
Cholera patiënten in ziekenhuis 

Choleracommissies werden in de steden aangesteld om de verspreiding van de ziekte te beheersen en de slachtoffers te helpen. Om deze op poten te kunnen zetten waren giften en lokale overheden nodig. Tijdelijke ziekenhuizen werden gemaakt voor cholerapatiënten, onder meer in Gouda bouwden ze een kazerne om en in de Lakendal maakten ze een ruimte vrij. 

Bronvermelding:

Cholera dissemination across the Indian subcontinent 1817-1818. (2015)[Illustratie]. Geraadpleegd van https://en.wikipedia.org/wiki/1817-1824_cholera_pandemic#/media/File:First_cholera_pandemic-India.PNG

De Blauwe dood: cholera epidemieën in de 19de eeuw. (z.d.). Geraadpleegd op 25 april 2020, van http://www.vergetenverleden.nl/cholera.html

Reacties

  1. Hey Loena!
    Ik vindt het zeer interessant om je blog te lezen, het is leuk dat je telkens terugblikt op je vorige posts en er zo telkens een terugkomend element in verwerkt.

    Ik kijk uit naar je volgende posts :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Femke
      Heel leuk dat je mijn blog interessant vindt en dat mijn terugkomst naar vorige posts je ook bevalt!

      Groetjes
      Loena

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts