Aanpak Spaanse griep 1920

In de vorige post vertelde ik over de ziekte die heel de wereld in de ban had tot exact 100 jaar geleden. In vergelijking met de andere epidemieën die ik hiervoor besproken heb is deze epidemie slechts één eeuw geleden. 


Aanpak Spaanse griep

Duits oorlogshospitaal in Berlijn (Van Den Brink, 2018)
De oorlog was nog volop aan de gang toen het virus voor het eerst de kop kwam opsteken. Gewone burgers werden geïsoleerd wanneer ze ernstig ziek werden. Soldaten die slechts licht symptomen hadden bleven in de loopgraven aan het front. Dit gebeurde vooral met de gedachte dat ze nu toch afgesloten waren van de anderen en zo konden ze minder mensen aansteken. De ernstig zieken werden overgebracht naar legerhospitalen waar vrijwillige hulpverleners binnen en buiten liepen, waardoor zij vaak ook hun naasten besmetten. In 1918 was de bevolking onbekend met virussen, de bevolking noemde het toen ook een niet-bestaande bacterie. 

Maatregelen?

De Spaanse grieppandemie van 1918 zou ongeveer een derde van 
de wereldbevolking hebben besmet (Flanagan, 2020)
Er werd op lokaal niveau beslist wat de lokale overheden zouden doen aan de verdere verspreiding van het virus. Toen in die tijd hadden de meeste gemeentes geen telefoonaansluiting. Dit maakte dat de coördinatie op landelijk niveau onmogelijk was. Door de grote aantallen aan zieke werknemers werkten veel kantoren en fabrieken op de helft van hun arbeidskrachten. Zoals eerder al gezegd werd alles lokaal beslist dus werden winkels, bioscopen en toneelzalen niet door de overheid gesloten, maar door lokale autoriteiten. De drinkgelegenheden gingen niet helemaal dicht. Zo werden openbare verkopen nog steeds gehouden in cafés. Sportevenementen werden enkel afgelast wanneer personen uit een van de teams ziek was of ging sterven. Samenscholingen werden niet verboden met de gedachte dat buitenlucht goed was voor de gezondheid. Vergelijkbaar met nu is dat erop werd aangedrongen om de scholen te sluiten. Jongeren bleken erg gevoelig te zijn voor het virus. Klaslokalen werden wel verkozen voor kleine woningen waar soms tien kinderen op elkaars lip zitten. 


Pseudo-oplossingen

Bemanning van een batterij houwitsers te Thiepval (1918)
Er verschenen krantenkoppen zoals 'Neem toch vooral het stof in Uw vertrekken niet droog op' of 'De sterkste rokers komen er meestal het best vanaf'. Met deze krantenkoppen bedoelden ze vooral dat alcohol en sigaren/ sigaretten consumeren geen probleem was en dat je hier sterker van wordt. Militairen en studenten zijn degene die sterkedrank als middel consumeerden. Zoals jullie al eerder konden lezen in mijn vorige posts profiteren oplichters vaak ook van de situatie. Tijdens de Spaanse griep hadden sommigen het 'Electro-homeopatische middel' van de (niet-bestaande) Italiaanse graaf Mattei. Er waren drie onderdelen waaruit het middel bestond. Namelijk één flesje met 'crofulosis' en twee andere flesjes met 'blauwe en rode elektriciteit'. Rode en blauwe elektriciteit waren gewoon water in gekleurde flesjes en scrofulosis was een mix van suiker en bloem. Artsen waren zo ten einde raad ze konden niks voorschrijven, want ze wisten niet hoe het virus op te lossen was laat staan dat ze wisten wat een virus was. Ze schreven van alles voor om toch maar iets te vinden dat hielp. De voorschriften waren onder andere '' dit zijn kwikoplossingen die onderhuids worden ingespoten. Anders had je ook nog 'berookingen met salpeterig zuur, eucalyptusolie en suikerbieten'. Na deze behandelingen werden patiënten nog zieker, de artsen weten tot op vandaag niet of dit door de behandelingen kwam of door de griep. De meesten gaan ervan uit dat dit     door de griep kwam.

Bronvermelding

Bemanning van een batterij houwitsers te Thiepval (september 1918). (z.d.). [Foto]. Geraadpleegd van https://www.wereldoorlog1418.nl/oorlogsnieuws/roken.html

Flanagan, E.F. (2020). The Spanish Flu Pandemic of 1918 is believed to have infected about a third of the world's population [Foto]. Geraadpleegd van https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-51818777

Luijten, H. (2020, 5 april). De aanpak van de Spaanse Griep: in 1918 wist men nauwelijks wat een virus was. Geraadpleegd op 28 april 2020, van https://www.parool.nl/wereld/de-aanpak-van-de-spaanse-griep-in-1918-wist-men-nauwelijks-wat-een-virus-was~b62213a2/

Van Den Brink, R.V.D.B. (2018). Duits oorlogshospitaal in Berlijn [Foto]. Geraadpleegd van https://nos.nl/artikel/2258633-verbeterde-medische-zorg-hield-de-eerste-wereldoorlog-aan-de-gang.html

Reacties

  1. Hey Loena

    Dit artikel heeft een mooi overzicht over de aanpak van de Spaanse griep.
    Denk jij dat we vroeger hieruit geleerd hebben om dezelfde soort epidemie aan te pakken?

    Groetjes Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Sarah

      Tof dat je antwoord op mijn blog. Ik denk dat we hieruit zeker geleerd hebben, we zijn relatief snel met het gehele land in lockdown geweest en dat was goed. Er zijn natuurlijk altijd punten waar het beter kan. Dus ik ben zeker dat we uit deze crisis ook iets zullen bijleren.

      Groetjes Loena

      Verwijderen
  2. Dag Loena,
    Voor het lezen van jouw blog had ik slechts weinig info over de Spaanse griep. Je gaf in deze blog een uitgebreide en vlot lezende tekst wat ervoor zorgde dat ik hier iets meer over te weten ben gekomen. Een goed uitgeschreven blog volgens mij!
    groeten,
    Bauwe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Bauwe

      Bedankt voor je leuke post, ik ben blij dat je iets bijleerde.

      Met vriendelijke groet
      Loena

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts