Cholera in 1820

De tweede pandemie die in het artikel besproken werd was de pandemie in 1820. De Cholera-pandemie begon in Azië, maar verspreidde zich al snel over de gehele wereld. Tientallen jaren later, eind 19de eeuw, was Cholera verspreidt over de gehele wereld. 

Cholera-pandemie

Tussen 1817 en 1879 was er een uitbraak van cholera over de gehele wereld. Dit verliep toch in vijf verschillende uitbraken. Het begon allemaal in Jessore, India in 1817, waar de Gangesrivier vervuild was. Hierdoor ontstond de eerste cholera-pandemie. De meest logische verklaring voor de snelle verspreiding is dat het voedsel, onder meer rijst, besmet was met de bacterie. Na Jessore werden ook Burma (nu Myanmar) en Ceylon (Sri Lanka) getroffen door cholera. Cholera verspreidde zich tegen 1820 over Siam (Thailand), Indonesië en de Filipijnen. Via geïnfecteerden aan boord van schepen ging het verder naar China en Japan.
Een slachtoffer van cholera
Een slachtoffer van cholera in het Engelse Sunderland in 1832. (2019)
Nadat cholera zich over volledig Azië verspreidde, kwam het ook naar Europa. Cholera werd door Britse troepen naar de Perzische Golf gebracht in 1821, zij reisden van India naar Oman. Via Turkije kwam cholera Europa binnen. Door de strenge winter van 1823-1824, kende de uitbraak na zes jaar een einde. De meest aannemelijke reden hiervoor is dat door de kou, de bacteriën stierven in het water. Na deze uitbraak kwamen er nog vier andere uitbraken van Cholera. Dit totdat de laatste uitbraak van cholera uitbrak in 1961.

Cholera in de moderne tijd

De zevende en voorlopig laatste Cholera-uitbraak kwam uit Indonesië in 1961. Dit is opmerkelijk want de vorige pandemieën ontstonden in India. Tien jaar later bereikte cholera Afrika, nadat het zich eerder door Azië en het Midden-Oosten bereikte. 90% van de met cholera besmette mensen kwamen in 1990 uit Afrika.

Dertig jaar na de uitbraak in Indonesië kwam de ziekte aan in Peru, in 1991 verspreidde de bacterie zich over Centraal-Amerika en Mexico. Tegen augustus 2017 zouden meer dan 500.000 mensen cholera oplopen.
Inenten tegen cholera bij GGD in
Amsterdam voor Spaanse reizigers.
(1971)

Na een natuurramp is er weinig toegang tot zuiver water en sanitaire voorzieningen waardoor cholera zich makkelijk aanmaakt en verspreidt. In 2010 tot 2011 verspreidde de ziekte zich over Haïti waar er eerder dat jaar een aardbeving geweest is. De geneeskunde is gelukkig al zo geëvolueerd dat men de ziekte al beter kan tegengaan dan eerder. Tegenwoordig bestaat er al een vaccin waardoor het aantal sterfgevallen en besmetting tegengehouden wordt.



GGD?

Is een afkorting voor Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst. De GGD heeft verscheidene taken, maar de hoofdtaak is ervoor zorgen dat er een goede volksgezondheid is. Als je vertrekt op reis en er zijn vaccinaties nodig dan regelt het GGD dit. Zij staan ook klaar als voorlichter en voeren ook campagne. Tot slot staan zij ook in voor de controles bij gastouderschap en de kinderopvang wordt ook jaarlijks op kwaliteitseisen gequoteerd door de GGD. 

Bronvermelding

Cholera door de eeuwen heen. (2019, 15april). Geraadpleegd op 25 april 2020, van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/cholera-door-de-eeuwen-heen

GGD: definitie en betekenis. (2011, 14 september). Geraadpleegd op 18 mei 2020, van https://www.ensie.nl/redactie-ensie/ggd 

Reacties

Populaire posts