Corona 2020

Ongetwijfeld weten jullie wat de gevolgen van het coronavirus kunnen in houden. Ik hoef ze niet op te noemen, maar jullie weten best wat het allemaal inhoudt. Toch wil ik nog even een aparte post maken over hoe dit allemaal kon gebeuren en hoe we naar de toekomst kunnen kijken. 


Hoe het begon:

Na vele onderzoeken over het ontstaan zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het virus zeker niet gemaakt is, maar dat het natuurlijk is ontstaan. Hieruit zijn ook twee mogelijke scenario's uitgeschreven.

Vleermuizen uit de familie van de
Hoefijzerneuzen worden door de
onderzoekers als meest waarschijnlijke
dierlijke reservoir voor het nieuwe virus
gezien. (De roy 2020)
Het eerste scenario is gelijklopend met eerder uitgebroken coronavirussen. Het virus is in dit scenario ontstaan door in een niet-menselijke gastheer zich te vormen en vervolgens naar mensen is overgesprongen. Mensen lopen het virus op na direct contact met het virus. Dit was ook al zo met vorige coronavirussen, zij kwamen in direct contact met civetkatten (SARS) en kamelen (MERS). Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke dragers voor SARS-CoV-2. Dit lijkt heel erg op een vleermuiscoronavirus. Tot nu toe heeft nog niemand een geval gevonden van een directe aanraking met vleermuizen. Een andere verklaring is dan ook dat er nog een andere gastheer zat tussen de mens en vleermuizen. 

Een schubdier, een mogelijk dierlijk
reservoir voor het SARS-CoV-2 virus,
op een muurtje in Indonesië. (De Roy, 2020)
Het tweede scenario lijkt op het eerste, maar met het verschil dat het een niet-ziekteverwekkende virus was die van dierlijke gastheer naar mens overgesprongen is. Daarna is het dan bij mensen omgezet tot een ziekteverwekkend virus. In dat geval zou het virus mogelijk doorgegeven zijn door een gordeldier. Deze diersoort heeft net als de vleermuis een RBD (receptor bindend domein) structuur die lijkt op SARS-CoV-2. Deze overdracht tussen mens en dier zou zowel rechtstreeks als onrechtstreeks kunnen gebeurt zijn. Rechtstreeks via het gordeldier. Onrechtstreeks via een tussengastheer als een civetkat of een fret. 

Het verspreidde zich over de gehele wereld:

Wat is het coronavirus? (Eckert, 2020)
De eerst besmettingen begonnen in Wuhan, waar het virus uitbrak. Op 13 januari 2020 meld de Thaise overheid dat in hun land ook iemand besmet is. De patiënte was een vrouw van Chinese afkomst (61 jaar) die net terugkwam van een bezoek aan Wuhan. Deze eerste melding van besmetting buiten China gebeurde slechts dertien dagen nadat China aankondigde dat ze met een virus te kampen hadden. Slechts drie dagen later was Japan aan de beurt. Daar was een 30-jarige man van Chinese afkomst besmet met het coronavirus, hij bezocht Wuhan begin januari. De dagen erna kwamen vanuit verschillende landen nog meldingen van besmettingen zoals Zuid-Korea en Taiwan. 

Plots op 24 januari worden drie mensen in Frankrijk ziek die lijden aan het coronavirus. Op 15 februari sterft de eerste man (80) aan het coronavirus in Frankrijk. Eind februari wordt aan de alarmbel getrokken in Italië, waar toen velen op vakantie waren vanwege de krokusvakantie. Noorwegen, Roemenië, Griekenland, Georgië, Pakistan, Noord-Macedonië, Estland, Denemarken, Noord-Ierand, Nederland, Letland en Wales meldden eind februari ook besmettingen

Bronvermelding:

Bruggeman, F.K.H. (2020, 24 maart). TIJDSLIJN: Hoe het nieuwe coronavirus de hele wereld heeft ingepalmd. Geraadpleegd op 29 april 2020, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/24/tijdslijn-van-het-coronavirus-in-china/

De Roy, L. (2020, 18 maart). Nieuwe coronavirus is het product van natuurlijke evolutie. Geraadpleegd van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/18/coronavirus-sars-cov-2-is-het-product-van-natuurlijke-evolutie/

Eckert, A. (2020). Wat is het coronavirus? [Foto]. Geraadpleegd van
https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/2020/03/wat-het-coronavirus

Reacties

  1. In een van mijn blogposts schreef ik ook over Wuhan. Toevallig ligt er in Wuhan een lab waar ze experimenteren met virussen. Ik ben dan ook niet overtuigd als ze zeggen dat het virus is overgesprongen van dier op mens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Abdi

      Dat wist ik niet, maar zoals je zegt het kan nog altijd in een lab gemaakt zijn. Mij lijkt het uiterst onwaarschijnlijk, maar ik betwijfel of we dit ooit zullen te weten komen.

      Met vriendelijke groet
      Loena

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts