Great Plague Of Marseille

Contemporary engraving of Marseille during the Great Plague (Serre, z.d.)

Zoals ik vorige keer al vertelde, is er sinds 1720 iedere 100 jaar in het jaar 20 een plaag, epidemie of pandemie. Is dit toeval of niet? Niemand zal dit ooit kunnen achterhalen. Ik probeer jullie uitleg te geven over deze gebeurtenissen om zo zicht te krijgen op hoe dit allemaal kon gebeuren.


Ontstaan

"De middeleeuwse pest" was een dodelijke ziekte die al bekend was bij de bevolking. De ziekte deed sinds 1347 zijn ronde en verspreidde zich over Europa. De bevolking speculeerde over een oorzaak, maar deze bleef lang onbekend. Er waren natuurlijk "kwakzalvers" die kruiden produceerden. De ziekte zou verdwijnen door die kruiden, maar dit werkte natuurlijk niet en deze waren in vele gevallen zelfs gevaarlijk. De werkelijke oorzaak was de pestbacterie Yersinia pestis uit Azië. Sinds de onderzoekers dit ontdekt hadden waren er twee verklaringen voor de pest. De ene verklaring zegt dat de bacterie via vlooien op ratten de overdracht deed en daarna via handelsschepen binnenkwam in Europa. Bij de andere zouden de vlooien zelf meereisden met de mensen van Azië naar Europa. 


Verspreiding

Ik vertelde al dat de pest origineel uit Azië komt, dat roept wel wat vragen op zoals, hoe komt het dat deze ziekte zo groots uitbrak in Marseille? Hoe kwam de pest in Marseille? enzovoort. Het koopvaardijschip "Grand-Saint-Antoine" had gevaren langs steden en landen in Europa waaronder Cyprus, dit land was op dat moment geteisterd door de pest. Op het schip stierf een Turkse passagier waardoor het schip in quarantaine moest. Dit duurde niet lang omdat er belangrijke koopwaren aanwezig waren op het schip om te verhandelen. Enkele dagen later brak de pest uit in de stad. 

Quarantaine

Om de ziekte niet te laten verspreiden buiten Marseille liet de burgemeester een quarantaine plaatsen in Marseille. Alle binnenkomende schepen moest eerst even afgesloten en zijn om daarna geïnspecteerd te worden door leden van de Sanitatieraad. Na deze inspectie gaf de inspectie toegang aan de stad via een 'gezondheidsverklaring'. 


Sanitatieraad?

De sanitatieraad is de raad die ervoor moest zorgen dat de pest niet verder verspreid geraakte in Marseille. Hun taak bestond eruit om het logboek van de kapitein te vragen, de lading inspecteren, zoeken naar tekenen van ziekte bij zowel passagiers en scheepsliederen. Ookal waren er geen ziekteverschijnselen toch moesten de bemanningsleden en passagiers gedurende 18 dagen in quarantaine in lazaretto's. Dit om een gezondheidsverklaring te krijgen. 

Lazaretto's?

Italiaans voor lazaret. Het is een "medische (militaire) installatie die tijdelijk de taken van een ziekenhuis kan overnemen."

Film

Zwarte dood poster.jpg
Poster voor Black Death (film) (2018)
Black Death gaat over de eerste uitbraak van de pest in de 14de eeuw. Het is een Duits-Britse actie-horrorfilm uit 2010. De film speelt zich af in het middeleeuwse Engeland waar een nieuwe monnik Osmund een geheime relatie heeft met een jonge vrouw genaamd Averill. Deze film link ik aan de pest omdat het ook daadwerkelijk over de pest gaat, het gaat niet over de pest van de 18de eeuw, maar wel over diezelfde pest. 

Bibliografie:

Betekenis lazaret. (2020). Geraadpleegd op 18 mei 2020, van https://www.woorden.org/woord/lazaret

Black Death (film). (2020, 4 mei). geraadpleegd op 15 april 2020, van https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Death_(film)

Marseille. (2017,16 december). Great Plague of Marseille. Geraadpleegd op 9 april 2020, van https://marseillecityofculture.eu/great-plague-marseille/

Middeleeuwse oorzaken en behandeling van de pest. (z.d.). Geraadpleegd op 7 april 2020, van https://isgeschiedenis.nl/nieuws/middeleeuwse-oorzaken-en-behandelingen-van-de-pest

The Great Plague of Marseille. (2020). [Foto]. Geraadpleegd van https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Plague_of_Marseille#/media/File:Michel_Serre-Peste-Cours_Belsunce.jpg

Reacties

  1. Interessante blog! Leuk dat je een film hierbij betrekt. Dit maakt het ook wat duidelijker.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts